Herman Hell, eigenaar van veel Rotterdamse horecagelegenheden, denkt dat een eerdere sluiting van horecagelegenheden flinke financiële impact zal hebben. Tegelijkertijd verwacht hij dat dat niet voor alle horecagelegenheden zal zijn.
‘’We zullen moeten afwachten of het kabinet deze maatregel daadwerkelijk vanavond zal presenteren. Als het voor drie weken is en we hierdoor van het virus afkomen, werk ik daar aan mee en is de impact voor mij te overzien’’, aldus de eigenaar van onder meer Café Sijf, Nieuw Rotterdams Café, Van Zanten, Sugo en Het Zalmhuis.
‘’Ik ben vooral benieuwd of deze regel voor alleen de grote steden of het hele land zal gelden. Als het bij drie weken blijft, kan ik daarmee leven. Maar het moet niet veel langer verlengd worden. Als het daarna weer met twee, drie, of zes weken verlengd wordt, is het problematischer'', voorziet Hell. ''Voor restaurants is een sluitingstijd van 22.00 uur geen enorm laat moment, maar voor Rotterdamse nachthoreca zal dit flinke impact hebben. Sommige zaken verdienen juist in deze laatste uren een flink deel van de omzet.’’
Ondanks dat maar 5 procent van de coronabesmettingen, volgens het RIVM, in horecagelegenheden plaatsvindt, is de maatregel groot. ‘’Als ik de cijfers zie begrijp ik deze maatregel niet helemaal, maar ze zullen er goed over nagedacht hebben’’, denkt Hell.
Maandagmiddag lekte uit dat het kabinet voornemens is om de eindtijd voor horeca te vervroegen naar 22.00 uur. Vermoedelijk wordt de nieuwe maatregel in eerste instantie voor een periode van drie weken afgekondigd. De nieuwe maatregelen worden maandagavond gepresenteerd.